måndag 9 mars 2020

Resan, dag tre


Dag tre

Motorn drar i gång med ett dunkande ljud. Klockan är sex på morgonen.  Vi har fått veta att denna tidiga förflyttning skall gå över öppet hav och sjögången kan bli tuff.  Därför är det bäst att stanna i sängen och ta ett sjösjukepiller om man är lite känslig, instruerade de oss kvällen innan.  Jag tar det säkra för det osäkra, famlar efter vattnet bredvid sängen, sväljer tabletten, och somnar om.

Vår tenderbåt av gummi flyger fram över vågorna och det gäller att hålla i både sig och hatten ordentligt.  Vi har lämnat "moderskeppet" och är på väg mot den lilla ön Curieuse.  Vi gör en "wet landing", plumsar ner i vattnet och jag är så glad att jag packat farmor Annes simskor med mig. Sanden är bländande vit, havet turkosblått, palmerna vajar i brisen och solen lyser från en klarblå himmel.  Det gör ont i bröstet,  så vackert är det.

Vi samlas i skogskanten vid ruinerna av den gamla spetälskekolonin, smörjer in oss i myggolja och börjar vår guidade vandring i naturreservatet.  Stigen går upp och ner, över stenar och rötter, uppför branta höjder och ner igen.   Vi går över broar i mangroveträsken och vår guide visar oss växter och fåglar.  Jag får en hjälpande hand av någon i gruppen om stegen är för höga, då jag med min begränsade rörlighet inte är någon bergsget precis.  Till slut kommer vi fram till en öns norra del där vi möter de gigantiska landsköldpaddorna som kan bli långt över 100 år.  De är fantastiska att se!  De är inte skygga alls och vi klappar och kliar dem försiktigt.   Här finns en forskningsstation och ett litet "BB" för nyfödda sköldpaddor som här är skyddade sina första månader.

Vår barbecuelunch är uppdukad på stranden. Grillat lamm, kyckling och nötkött serveras med härliga sallader.  Det är gudagott att sitta i skuggan under takamakaträden och blicka ut över havet!   Efter vår lunch simmar och snorklar vi.  Vattentemperaturen ligger på behagliga 28 C och vi stannar länge, länge i vattnet.  Tillbaka på båten tar vi alla en välbehövlig siesta.  Det tär på krafterna att vara ute i tropisk värme hela dagen!

Paketen som jag släpat med mig ligger och väntar på att öppnas.  Jag följer instruktionerna och öppnar kortet först.  "Vart är vi på väg?"  Mina barn med respektive har satt ihop frågor med TV-programmet som förebild.  Jag blir rörd och gråter en skvätt då jag försöker svara på frågorna de knåpat ihop till mig.  Jag är så upphetsad att jag inte ens klarar av att svara på 2-poängsnivån. Jag sliter av presentpappret på nästa paket och en guidebok om New York ramlar ut. Vi skall allesammans, inklusive barnbarn, åka till New York! Vilken lycka! Vilken fantastisk familj jag har!  Jag gråter ännu en skvätt, skärper sedan till mig, rättar till anletsdragen och går upp för att äta middag.

En härlig skaldjursbuffé är framdukad.  Vi förser oss med godsakerna och låter oss väl smaka.  Vid borden pratar vi om dagens upplevelser, vi är alla så nöjda och glada.  Plötsligt släcks alla lampor och sång hörs från köket.  Ut genom köksdörren kommer personalen och bär på en stor tårta.  Vilken överraskning! Jag blåser ut ljusen på den läckra chokladtårtan och sänder iväg en tanke till min familj.  Tänk vilken fest det blev idag i alla fall!

Vågorna kluckar mot skrovet.  Jag ligger i min säng och funderar över dagen.  Ett lyckligt leende finns på mina läppar när jag nästan genast faller i sömn.  Imorgon är en annan dag.

Illustration Tove Jansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar